Tech Moment - Core computing

Η Volvo θα αναπτύσσει δικά της λογισμικά!

Στη διάρκεια του σημερινού Volvo Cars Tech Moment, η σουηδική εταιρεία μας είχε πολλές εκπλήξεις. Μια από αυτές ήταν ότι πολύ σύντομα, τα Volvo δεν θα χρησιμοποιούν (μόνο) τα λειτουργικά συστήματα που ξέρουμε ως σήμερα, αλλά το… δικό τους. Αφουγκραζόμενη τους πελάτες της οι οποίοι -όπως παραδέχονται οι άνθρωποι της Volvo- όλο και περισσότερο κρίνουν το πόσο ελκυστικό είναι ένα αυτοκίνητο από λειτουργίες και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το λογισμικό, αντί για τις παραδοσιακές «αυτοκινητικές» αρετές, η μάρκα αποφάσισε να περάσει στην in-house ανάπτυξη λογισμικού.

Μπορεί να είναι στενάχωρος ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται οι σημερινοί αγοραστές αυτοκινήτου, τουλάχιστον δεν είναι στενάχωρος ο τρόπος με τον οποίο το ερμηνεύει η Volvo. Έτσι, επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου SUV της εταιρείας που βασίζεται σε νέα αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία, θα χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα της Volvo Cars (OS), με το όνομα VolvoCars.OS, για ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξέλιξη. Σε συνδυασμό με πιο συχνές ασύρματες (Over The Air) ενημερώσεις στα αυτοκίνητα των πελατών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η εταιρεία στοχεύει να κάνει καλύτερα τα αυτοκίνητά της κάθε μέρα.

Το VolvoCars.OS θα λειτουργεί σαν ένα σύστημα-ομπρέλα για τα ηλεκτρικά μοντέλα Volvo. Ενσωματώνει τα διάφορα λειτουργικά συστήματα της εταιρείας που βρίσκονται στο αυτοκίνητο και στο cloud, δημιουργώντας ένα συνεκτικό περιβάλλον λογισμικού OS. Σε αυτά τα λειτουργικά συστήματα περιλαμβάνονται τα Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR και Linux.

Μέσω μιας ποικιλίας διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), συμπεριλαμβανομένου του Extended Vehicle API που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το VolvoCars.OS παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση σε in-car λειτουργίες όπως τα δεδομένα των αισθητήρων του οχήματος, το interface των χρηστών και λειτουργίες που βασίζονται στο cloud, όπως δεδομένα για τους στόλους, που υπόκεινται στη συναίνεση του πελάτη. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές για αυτοκίνητα Volvo.

«Αναπτύσσοντας λογισμικό in-house, έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την εξέλιξη και να βελτιώσουμε το Volvo σας πιο γρήγορα από όσο μπορούμε σήμερα», δήλωσε ο Henrik Green (Χένρικ Γκριν), Επικεφαλής Τεχνολογίας στη Volvo Cars. «Όπως ακριβώς συμβαίνει στο smartphone ή τον υπολογιστή σας, το νέο λογισμικό και οι νέες λειτουργίες μπορούν να εγκατασταθούν άμεσα μέσω ασύρματων (Over The Air) ενημερώσεων, κάνοντας το Volvo σας καλύτερο και όλο και πιο απολαυστικό».

Για να επωφεληθεί πραγματικά από την in-house ανάπτυξη λογισμικού, η Volvo Cars συγκεντρώνει τους υπολογιστές των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της σε έναν πυρήνα, ελαττώνοντας κατά πολύ την πολυπλοκότητα. Αντί να βασίζεται σε πολλές μονάδες ηλεκτρονικού ελέγχου, διάσπαρτες στο αυτοκίνητο, για τον έλεγχο διάφορων λειτουργιών και συστημάτων, ένα αυξανόμενο τμήμα του λογισμικού που αναπτύσσεται in-house θα τρέχει σε ένα ισχυρό κεντρικό υπολογιστικό σύστημα μέσα στο αυτοκίνητο.

Το κεντρικό σύστημα υπολογιστή, το οποίο θα παρουσιαστεί αρχικά σε ένα νέο μοντέλο Volvo που θα αποκαλυφθεί το 2022, αποτελείται από τρεις κύριους υπολογιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στην επεξεργασία δεδομένων τεχνητής όρασης και τεχνητής νοημοσύνης, τα γενικά υπολογιστικά καθήκοντα και τις λειτουργίες του συστήματος infotainment.

Το πέρασμα στον κεντρικό υπολογιστή επιτρέπει επίσης στη Volvo Cars να διαχωρίζει βαθμιαία το hardware από το λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να συντομεύσει τους κύκλους ζωής του hardware, ώστε τα νέα μοντέλα Volvo να εξοπλίζονται κάθε φορά με το τελευταίο διαθέσιμο hardware.

Η Volvo Cars πραγματοποιεί τη στροφή στην in-house ανάπτυξη και στον κεντρικό υπολογισμό, σε συνεργασία με κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η NVIDIA, με την οποία η Volvo συνεργάζεται στα συστήματα επεξεργαστών, και η Google, ο συνεργάτης της στα συστήματα infotainment.

«Έχουμε στρατηγική συνεργασίας με ηγετικές δυνάμεις στην τεχνολογία, όπου αυτό έχει νόημα να γίνει», πρόσθεσε ο Henrik Green. «Η Google είναι πραγματικός ηγέτης στην εμπειρία χρήστη και τις υπηρεσίες, από το Google Maps έως το Google Assistant, ενώ η NVIDIA μας δίνει πρόσβαση σε μερικούς από τους πλέον γρήγορους και ικανούς υπολογιστές. Η τακτική των επιλεκτικών στρατηγικών συνεργασιών είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με το να επιχειρεί κανείς να κάνει τα πάντα μόνος του».

Η επιτυχημένη συνεργασία της Volvo Cars με τεχνολογικούς ηγέτες για να προσφέρει στους πελάτες την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη βρίσκεται επίσης πίσω από την απόφασή της να ανοίξει το λειτουργικό της VolvoCars.OS στην καινοτομία από τρίτα μέρη, μέσω των ανοιχτών API.