Η Mercedes εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά – Ποιες ακόμα αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν έξοδο από τη Ρωσία;

Η Mercedes ακολουθεί τις VW, Toyota, Nissan και Renault στην έξοδο από τη ρωσική αγορά

Η Mercedes-Benz θα αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά και θα πουλήσει μετοχές των θυγατρικών της βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε έναν τοπικό επενδυτή, καθιστώντας την τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία που αποχωρεί από τη χώρα.

Η Mercedes-Benz Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μετοχές των τοπικών θυγατρικών θα πωληθούν στην αλυσίδα αντιπροσώπων αυτοκινήτων Avtodom.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, Harald Wilhelm, παρουσίασε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και δήλωσε ότι η συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει περαιτέρω σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την κερδοφορία και τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου πέρα ​​από αυτά που αναφέρθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα.

«Η τελική ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαρτάται από την έγκριση της αρχής και την εφαρμογή των συμβατικά συμφωνημένων όρων», πρόσθεσε.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα ενταχθεί σε έναν μακρύ κατάλογο εταιρειών που επίσης κλείνουν την παρουσία τους στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Όμιλος Volkswagen αναζητά επενδυτή για να αναλάβει το εργοστάσιό του στην Καλούγκα, όπου η παραγωγή σταμάτησε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Toyota Motor ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την κατασκευή οχημάτων στη χώρα.

Η Mazda Motor εξετάζει μια οριστική έξοδο, δήλωσε η ιαπωνική εταιρεία.

Η Nissan είπε ότι θα παραδώσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σε έναν κρατικό οργανισμό έναντι 1 ευρώ (0,97 δολάρια), έχοντας ζημιά περίπου 100 δισεκατομμυρίων γιεν (687 εκατομμύρια δολάρια).

Η Renault αποφάσισε να πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στην AvtoVAZ σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο. Η συμφωνία, ωστόσο, περιλαμβάνει εξαετή οψιόν εξαγοράς του μεριδίου.

Η Kia δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκέφτεται να κλείσει το εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, που διευθύνεται από τη θυγατρική Hyundai Motor

Τόσο η Nissan όσο και η Renault περιλάμβαναν ρήτρες εξαγοράς έξι ετών. Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti επικαλέστηκε μια πηγή που είπε ότι η συμφωνία της Mercedes μπορεί να περιλαμβάνει παρόμοια ρήτρα.

Εκπρόσωπος της Mercedes ανέφερε ότι το μερίδιο 15% της εταιρείας στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Kamaz δεν θα επηρεαστεί από την προβλεπόμενη συναλλαγή και θα πρέπει να μεταφερθεί στη Daimler Truck φέτος όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Avtodom είπε ότι θα επιλέξει έναν τεχνολογικό συνεργάτη για να συνεχίσει να λειτουργεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής στη βιομηχανική περιοχή Esipovo βορειοδυτικά της Μόσχας, όπου η Mercedes έχει εργοστάσιο παραγωγής.

«Οι βασικές προτεραιότητες για τη συμφωνία των όρων της συναλλαγής ήταν η μεγιστοποίηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς πελάτες από τη Ρωσία, τόσο όσον αφορά τις υπηρεσίες μετά την πώληση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όσο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ρωσικά τμήματα της εταιρείας». Δήλωσε η Natalia Koroleva, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Mercedes-Benz Rus.

Η Mercedes ανέστειλε την παραγωγή στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB) δήλωσε ότι 9.558 οχήματα Mercedes πωλήθηκαν στη Ρωσία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μείωση 73% σε σχέση με πέρυσι.

Προηγούμενο
Car News Podcast – 27/10/2022