Η αμιγώς ηλεκτρική Porsche 718 Boxster ξεκίνησε τις δοκιμές 

Επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από το Mission R Concept, η νέα Boxster EV θα κυκλοφορήσει το 2025

Οι επόμενες γενιές Porsche 718 Boxster και Cayman θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικές. Το μαύρο πρωτότυπο που απαθανατίστηκε σε αυτές τις κατασκοπευτικές λήψεις που δημοσίευσε το Motor1.com, αντιπροσωπεύει την πρώτη μας ματιά στη νέα soft-top Boxster.

Αν είστε λάτρης της τρέχουσας σειράς 718, τα νέα είναι καλά.  Παρά το γεγονός ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης καταργείται πλήρως, το σπορ αυτοκίνητο επόμενης γενιάς της Porsche θα διατηρήσει τις αναλογίες του απερχόμενου μοντέλου.  Θα αντλεί πολύ έμπνευση από το στυλ της Porsche Mission R Concept, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος, όπου οι στενοί, ορθογώνιοι προβολείς φαίνονται πανομοιότυπος.  Οι μεγάλες εισαγωγές αέρα κυριαρχούν στον κάτω προφυλακτήρα, αν και μπορούμε να διακρίνουμε ότι είναι κλειστές πίσω από το βαρύ καμουφλάζ! 

Οι γνωστές πλευρικές εισαγωγές μπροστά από τους πίσω τροχούς είναι επίσης κλειστές.  Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει για το ότι πρόκειται για EV, αντιθέτως το πίσω μέρος το προδίδει.  Η κεντρική έξοδος της εξάτμισης είναι σαφώς ψεύτικη και δεν υπάρχουν άλλοι διακριτοί σωλήνες ορατοί σε αυτό το πρωτότυπο.

Προφανώς εξετάζουμε ένα πολύ πρόχειρο πρωτότυπο που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα δοκιμαστικό μουλάρι που φοράει ένα σωρό εξωτερικών πάνελ.  Ωστόσο, η Porsche λαμβάνει μέτρα για να κρύψει συγκεκριμένες γραμμές του αμαξώματος, ειδικά γύρω από τα φώτα και τις προσόψεις.  Είναι πιθανό αυτές οι επιφάνειες να αλλάξουν σημαντικά πριν αποκαλυφθεί το μοντέλο παραγωγής.

Όταν συμβεί αυτό, αναμένουμε να δούμε ένα EV να χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική Premium Platform Electric (PPE) που αναπτύσσεται με την Audi.  Η Porsche το έχει ήδη επιβεβαιώσει, δηλώνοντας ότι η τρέχουσα πλατφόρμα 718 θα απαιτούσε «πάρα πολλούς συμβιβασμούς» στη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση.  Το ολοκαίνουργιο μοντέλο θα ενσωματώνει το πακέτο μπαταριών του χαμηλά, τοποθετημένο μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα για να διατηρεί την ισορροπία του κινητήρα στο μέσο και την κατανομή βάρους.  Αναμένουμε μια έκδοση με έναν κινητήρα που θα τροφοδοτεί τους πίσω τροχούς και σε πρώτη φάση για τις Boxster/Cayman, θα προσφερθεί μια επιλογή διπλού κινητήρα για τετρακίνηση.

Πόση δύναμη θα έχει η ηλεκτρικό 718 Boxster;  Αυτό είναι ακόμα άγνωστο, αν και το Mission R Concept απέδιδε όχι λιγότερο από 1.073 ίππους (800 κιλοβάτ) με εμπρός και πίσω κινητήρες να συνεργάζονται.  Τέτοια δύναμη σχεδόν σίγουρα δεν θα φτάσει στην παραγωγή, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι το νέο μοντέλο θα είναι πολύ γρήγορο.

Η Porsche επιβεβαίωσε ήδη τις Boxster και Cayman επόμενης γενιάς για το 2025. Αναμένετε η παρουσίαση τους κάποια στιγμή το 2023, με την παραγωγή να ξεκινά στα τέλη του 2024.