Vivre le mouvement dans la rue
Tesla Roadster

Tesla: Καυτό 2025 με Model 2, Roadster και πολλές καινοτομίες

Στην εταιρεία του Elon Musk σηκώνουν μανίκια και υπόσχονται ένα καυτό 2025

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα, η Tesla έχει κόψει ρυθμούς παραγωγής. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει σύντομα, καθώς στην εταιρεία του Elon Musk σηκώνουν μανίκια και υπόσχονται ένα καυτό 2025 με Model 2, Roadster, Robotaxi και πολλές καινοτομίες.

Ειδικότερα, με την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική και γεμάτη μοντέλα, τη ζήτηση για τα Bevs να μην αυξάνεται (επίσης λόγω της διακοπής των κινήτρων σε πολλές χώρες) και τη διακοπή πωλήσεων θερμικών αυτοκινήτων το 2035 να αμφισβητείται από πολλούς, η Tesla αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις και σημαντικά βιομηχανικά βήματα. Το κρίσιμο έτος θα είναι το 2025: ας δούμε τι ετοιμάζουν ο Elon Musk και οι συνεργάτες του.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

– Προσιτά ηλεκτρικά: έρχεται το Model 2;
– Μοντέλο Y: είναι επιτέλους η ώρα για ένα restyling;
– Πλήρης αυτοκίνηση: η υπόσχεση για την Ευρώπη.
– Robotaxis: μια «πλήρως αυτόνομη» υπηρεσία.
– Roadster: το σπορ αυτοκίνητο που πηγαίνει από 0-100 σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
– Cybertruck, Model X και Model S: ελάχιστα νέα.

ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

Το νέο μοντέλο, συμπαγές σε μέγεθος και που θα πωλείται σε πιο προσιτές τιμές, θα μπορούσε να ονομαστεί Model 2 και να παρουσιαστεί ήδη από το 2025. Η επέκταση των τιμοκαταλόγων προς τα κάτω θα μπορούσε επίσης να προέλθει από φθηνότερες εκδόσεις των Model 3 και Model Y, πιθανώς με λιγότερο ευέλικτες μπαταρίες. ‘Τα νέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιο προσιτών, θα χρησιμοποιούν στοιχεία της πλατφόρμας επόμενης γενιάς και στοιχεία των σημερινών αρχιτεκτονικών μας’, έχει ήδη εξηγήσει ο Musk. Ήδη από τα μέσα Αυγούστου, η Tesla διαθέτει στο Μεξικό μια «βασική» έκδοση του Model 3 με καθίσματα με υφασμάτινη επένδυση αντί για δέρμα, καθώς και χωρίς την οθόνη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τα πίσω καθίσματα.

MODEL Y

Το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2023 έκανε το ντεμπούτο του το 2019 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί ποτέ. Εδώ και καιρό γίνεται λόγος για έναν επανασχεδιασμό στα μέσα της καριέρας του, με την κωδική ονομασία Juniper, ο οποίος θα υιοθετήσει τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν πέρυσι με το Model 3, από νέα φωτιστικά σώματα μέχρι βελτιώσεις στην ποιότητα του εσωτερικού και πιο αποδοτικές κινητήριες μονάδες υψηλής απόδοσης. Το 2025 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της ανανέωσης.

ΠΛΗΡΗΣ ΓΚΑΜΑ

Η Tesla παρουσίασε έναν οδικό χάρτη με αναβαθμίσεις λογισμικού που έρχονται τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Full Self-Driving για αυτό που η Tesla αποκαλεί αυτόνομη οδήγηση, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι αυτόνομη. Προς το παρόν, η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη μόνο στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το 2025 θα μπορούσε να φτάσει και στην Ευρώπη και την Κίνα, εφόσον η τεχνολογία λάβει την απαραίτητη κανονιστική έγκριση.

ROBOTAXI

Αυτή τη στιγμή, τα robotaxi είναι το έργο στο οποίο εστιάζει περισσότερο ο Musk. Θα πρόκειται για μια υπηρεσία αυτόνομων οχημάτων που ο CEO της Tesla έχει ονομάσει «Cybercab», υποδηλώνοντας μια τελική εμφάνιση που θα μοιάζει με Cybertruck. Το ρομποτάξι της Tesla θα κινείται εντελώς αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη οδηγού, και θα κατασκευαστεί πάνω σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα και με τεχνολογίες που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής. Όλα αυτά, φυσικά, στα χαρτιά. Η παρουσίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκε για τις 10 Οκτωβρίου.

ROADSTER

Ενώ το πρώτο ταξιδεύει στον Άρη, το δεύτερο Roadster (ανακοινώθηκε το 2017) έχει αναβληθεί και καθυστερήσει αμέτρητες φορές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Μασκ, το 2025 θα πρέπει να είναι η καθοριστική χρονιά για το ηλεκτρικό σούπερ σπορ αυτοκίνητο που θα μπορεί να κάνει σπριντ από τα 0 έως τα 96,56 χλμ/ώρα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, αψηφώντας τους νόμους της φυσικής. Ακόμα και εδώ, οι προϋποθέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές, ειδικά αν ο Musk όντως θα εφαρμόσει το προαιρετικό πακέτο με τους «πυραύλους» που αναπτύσσει η SpaceX.

CYBERTRUCK, ΜΟΝΤΈΛΟ X ΚΑΙ ΜΟΝΤΈΛΟ S

Το ηλεκτρικό pick-up έκανε το ντεμπούτο του πριν από λιγότερο από ένα χρόνο στην αμερικανική αγορά και προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την αναβάθμισή του. Αντίθετα, μένει να δούμε αν και πότε θα μπορεί να ταξινομηθεί και στην Ευρώπη, όπου αρχίζουν να κυκλοφορούν τα πρώτα μοντέλα παράλληλης εισαγωγής. Τα δύο μεγαλύτερα μοντέλα της Tesla, από την άλλη, έχουν αναβαθμιστεί το 2021, με την άφιξη των εκδόσεων Plaid των 1.020 ίππων. Δεν προβλέπεται να υπάρξουν περαιτέρω νέα για αυτά.