Vivre le mouvement dans la rue

Ford : La ville du futur sera dotée de fourgonnettes autonomes et de drones... pour la livraison.

H Ford συμμετέχει στην μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress (MWC) που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη παρουσιάζοντας το όραμά της για την “Πόλη του Αύριο”.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ford, οι κάτοικοι των μελλοντικών πόλεων θα πρέπει να απολαμβάνουν καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάζουν το σχέδιο “Autolivery” που περιλαμβάνει τη συνεργασία αυτοoδηγούμενων Van και Drone τα οποία θα μπορούν γρήγορα και αποδοτικά να μεταφέρουν τα πάντα, από ψώνια μέχρι άμεσα απαραίτητο ιατρικό υλικό παντού, με τα drones να αναλαμβάνουν το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού μέχρι έξω από την πόρτα σας!

Παράλληλα, η νέα τεχνολογία με ενσωματωμένο WiFi modem θα διασφαλίζει στα αυτοκίνητα Ford που θα κινούνται στις πόλεις του άμεσου μέλλοντος άριστη συνδεσιμότητα για τους επιβάτες & ψυχαγωγία για τα παιδιά.

Η “Πόλη του Αύριο” φιλοδοξεί να ξεπεράσει προκλήσεις της μετακίνησης – όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση – στα αστικά κέντρα, διασφαλίζοντας την άνεση των μεταφορών σήμερα και στο μέλλον

Οι εργαζόμενοι της Ford αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες που απαντούν στην πρόκληση του λεγόμενου “last mile” – όπως η συνεργασία αυτόνομων οχημάτων και drones που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις αστικές διανομές 

Η ιδέα “Autolivery” και καινοτομίες όπως η ηλεκτρική πλατφόρμα προσωπικής μετακίνησης Carr-E και το προηγμένο τρίκυκλο για διαδρομές στην πόλη, TriCiti, παρουσιάζονται στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (MWC)

Η Ford στοχεύει να προσφέρει ένα πλήρως αυτόνομο όχημα προδιαγραφών SAE επιπέδου 4 για επαγγελματική χρήση σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με μίσθωση οχήματος (ride-hailing), κοινοχρησία οχήματος (ride-sharing)  ή σε στόλους διανομών το 2021

Για πάνω από μισό αιώνα, τα van παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα διανομών. Από την άλλη, τα drones είναι φαινόμενο της εποχής. Η συνεργασία τους θα μπορούσε να βελτιώσει τις μελλοντικές μετακινήσεις στις αστικές περιοχές και αυτό αποτελεί ένα από τα οράματα της Ford για την “Πόλη του Αύριο”.

Αυτοοδηγούμενα van θα μπορούν γρήγορα και αποδοτικά να μεταφέρουν τα πάντα, από ψώνια μέχρι άμεσα απαραίτητο ιατρικό υλικό στο έδαφος, και τα drones να αναλαμβάνουν το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού σε προορισμούς μη προσπελάσιμους από αυτοκίνητο, όπως σε έναν ουρανοξύστη – ή σε σημεία όπου η στάθμευση ενδέχεται να είναι δύσκολη, ακατάλληλη ή επισφαλής.

Ένα καινοτόμο σχέδιο με την ονομασία “Autolivery”, που έχει αναπτυχθεί από μία ομάδα εργαζομένων της Ford για το Last Mile Mobility Challenge, οραματίζεται τη συνεργασία ηλεκτρικών αυτοοδηγούμενων van με drone για την παραλαβή και παράδοση αγαθών και πακέτων σε αστικές περιοχές. Στο σχέδιο αυτό μπορεί κάποιος να μυηθεί μέσω ακουστικών εικονικής πραγματικότητας στην έκθεση Mobile World Congress ((MWC) που αποτελεί τη παγκοσμίως μεγαλύτερη συνάντηση για τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του οράματος της Ford για την “Πόλη του Αύριο” – “City of Tomorrow”.

Σύμφωνα με το σενάριο, κατά τη διάρκειας της προετοιμασίας ενός δείπνου, διαπιστώνεται ότι λείπει κάποιο απαραίτητο υλικό το οποίο παραγγέλνεται άμεσα και παραδίδεται έγκαιρα για να προστεθεί στη συνταγή. Καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα οι Ευρωπαίοι οδηγοί πέρασαν μέχρι 91 ώρες καθηλωμένοι λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης το 2016, η υπηρεσία “Autolivery” είναι ενδεικτική του πώς οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν της ζωές των καταναλωτών με έξυπνα συνδεδεμένα σπίτια, και να προετοιμάσουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

   

«Η Ford ασπάζεται μία κουλτούρα καινοτομίας που αποσκοπεί στη δημιουργία νέας τάξης πραγμάτων με λύσεις που δίνουν προτεραιότητα στον άνθρωπο, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και διασφαλίζοντας την ηρεμία του και κάνοντας πιο άνετες στις μετακινήσεις και καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις,» δήλωσε ο Ken Washington, vice president, Research & Advanced Engineering, Ford Motor Company.

Η ιδέα Autolivery, μία από τις πολλές που έχουν υποβάλλει οι εργαζόμενοι της Ford σαν απάντηση στο λεγόμενο ‘last mile challenge’, που εστιάζει στη δυσκολία των τελευταίων 15 μέτρων στις παραδόσεις αγαθών. Όντας κατά γενική ομολογία το πιο δύσκολο κομμάτι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία παράδοσης αγαθών, πολλές εταιρείες προσπαθούν να βρουν λύσεις για την περιπλοκότητα της παράδοσης πακέτων τα τελευταία 15 μέτρα, ή από το πεζοδρόμιο στην πόρτα. Η πίεση για την επίλυση αυτής της πρόκλησης αναμένεται να αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα προσεχή χρόνια με την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και των τοπικών διανομών λόγω online πωλήσεων.

«Αν και η υλοποίηση της ιδέας προς το παρόν είναι ανέφικτη, το ‘Autolivery’ δείχνει πώς μέσα από τη συνεχή εξέλιξη και έρευνα μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία πιο βιώσιμη ‘Πόλη του Αύριο’,» δήλωσε ο Washington.

Το Όραμα για την ‘Πόλη του Αύριο’ είναι να ξεπεραστούν οι προκλήσεις μετακίνησης σε αστικά περιβάλλοντα, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να μετακινούνται άνετα σήμερα και στο μέλλον. Οι δρόμοι θα μπορούν να μετατρέπονται σε πράσινους χώρους και πάρκα, για καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο υγιείς κοινότητες. Η εταιρεία καλεί τακτικά εργαζομένους, επιχειρηματίες και start‑ups να αναπτύξουν καινοτομίες μέσω hackathons και διαγωνισμών. Το “Autolivery” προήλθε από τους σχεδιαστές της Ford που εδρεύουν στη Σαγκάη – Euishik Bang, James Kuo και Chelsia Lau – οι οποίοι απάντησαν στο Last Mile Mobility Challenge – με την επινόηση λύσεων μετακίνησης για αστικές περιοχές.

«Το θέμα είναι να κάνουμε τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις πιο άνετες. Η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων με  drones για τη γρήγορη και εύκολη αποστολή πακέτων μπορεί να κάνει τη ζωή ευκολότερη για όλους» δήλωσε ο Bang. Δύο ακόμα προϊόντα που εξελίχθηκαν για το Last Mile Mobility Challenge, και παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας, ήταν η ηλεκτρική πλατφόρμα Carr‑E και το αναδιπλούμενο ηλεκτρικό τρίκυκλο TriCiti.

Η Ford σκοπεύει να προσφέρει ένα πλήρως αυτόνομο όχημα προδιαγραφών SAE επιπέδου 4 για επαγγελματική χρήση σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με μίσθωση οχήματος (ride-hailing), κοινοχρησία οχήματος (ride-sharing)  ή σε στόλους διανομών το 2021. Επίσης εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η εξάπλωση ηλεκτρικών οχημάτων, σε βαθμό που θα ξεπεράσουν τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα τα επόμενα 15 χρόνια. Η κοινοχρησία οχημάτων θα εξακολουθήσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ενώ οι συνδεδεμένες επικοινωνίες μεταξύ οχημάτων και υποδομής ομοίως θα αυξηθούν.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και κινούνται στις αστικές περιοχές, ώστε να ενημερώσουμε την έρευνά μας σε τεχνολογίες και λύσεις μετακίνησης» δήλωσε ο Washington. 

Νέα Τεχνολογία με Ενσωματωμένο Wi‑Fi Modem Διασφαλίζει Συνδεσιμότητα για τους Επιβάτες & Ψυχαγωγία για τα Παιδιά μέσα στο Αυτοκίνητο

Η Ford θα προσφέρει ενσωματωμένο Wi-Fi modem από τη Vodafone σε οχήματα Ford στην Ευρώπη 

Το ‘Ακόμα να φτάσουμε;’ μπορεί να γίνει ‘Φτάσαμε κιόλας;’ καθώς οι ταλαίπωροι γονείς σύντομα θα μπορούν να διασφαλίζουν την ψυχαγωγία των παιδιών τους, με σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε να κατεβάζουν ταινίες, παιχνίδια και μουσική εν κινήσει.

Η Ford συνεργάστηκε με τη Vodafone για να φέρει τη συνδεσιμότητα 4G LTE σε οχήματα στην Ευρώπη μέσω του νέου ενσωματωμένου modem FordPass Connect και της δυνατότητας του Wi‑Fi hotspot. Διαθέτοντας εξωτερική κεραία, το Wi-Fi επιτρέπει τη σύνδεση μέχρι 10 συσκευών ταυτόχρονα στο δίκτυο, για να μπορούν οι επιβάτες να σερφάρουν στο  internet με βελτιωμένη συνδεσιμότητα. 

Μαζί με το FordPass Connect, η εφαρμογή FordPass θα επιτρέψει στους οδηγούς να κλειδώνουν / ξεκλειδώνουν απομακρυσμένα τις πόρτες του αυτοκινήτου τους σχεδόν από οπουδήποτε στον κόσμο και να ελέγχουν πληροφορίες όπως στάθμη καυσίμου και λαδιού, πίεση ελαστικών, ζωή μπαταρίας, χιλιομετρητής, ενεργοποίηση συναγερμού και θέση οχήματος στο χάρτη. Το στοιχείο Live Traffic θα προσφέρει στους οδηγούς ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και θα υπολογίζει νέα διαδρομή για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

«Το μέλλον της μετακίνησης συνδέεται άρρηκτα με τη συνδεσιμότητα, ανάμεσα σε εσάς και το όχημα, ανάμεσα στο smartphone σας και το όχημα και ανάμεσα στο όχημα και το περιβάλλον» δήλωσε ο Don Butler, executive director, Ford Connected Vehicle & Services. «Με το FordPass Connect, η πλατφόρμα SYNC σηματοδοτεί τη μετάβαση σε υπολογιστικό νέφος. Το FordPass Connect με Wi-Fi της Vodafone επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθούν ταινίες, να ακούνε μουσική ή να κάνουν ακόμα και τις εργασίες τους στο ταξίδι, ενώ οι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση στις εταιρίες τους από οπουδήποτε.» 

Σε όλη την Ευρώπη, η συνδεσιμότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 33% των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν το δικό τους tablet**. Από το 2014 έως το 2015, ο αριθμός των Ευρωπαίων που πληρώνουν για διαδικτυακή τηλεόραση και ταινίες αυξήθηκε κατά 400%, ενώ η αναπαραγωγή μουσικής μέσω διαδικτύου αναμένεται να ξεπεράσει το κατέβασμα μουσικών αρχείων μέχρι του χρόνου. 

Η Ford έκανε την ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας, το μεγαλύτερο του είδους σε διεθνές επίπεδο.

«Η Vodafone και η Ford συνεργάζονται πάνω από μία δεκαετία.  Τώρα προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες οδηγών και επιβατών να μένουν συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο ψηφιακό κόσμο ενώ βρίσκονται στα οχήματά τους,» δήλωσε ο Ivo Rook, director, Internet of Things, Vodafone. «Η γκάμα υπηρεσιών που μία αξιόπιστη, ασφαλής σύνδεση μπορεί να φέρει στον καταναλωτή αυξάνεται καθημερινά περιλαμβάνοντας από πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου και προειδοποιήσεις για τις συνθήκες της κυκλοφορίας μέχρι την αναπαραγωγή ταινιών μέσω του διαδικτύου.  Η Ford και η Vodafone δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για τους πελάτες ώστε να ζουν μία πιο έξυπνη και συνδεδεμένη ζωή.»

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την παγκόσμια κάρτα SIM της Vodafone και την πλατφόρμα Internet of Things για να προσφέρει αναβαθμισμένη ασφάλεια, προστασία, διαγνωστικές και υπηρεσίες infotainment για οχήματα Ford σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με τους αυστηρούς νέους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. 

Από το 2012, τα οχήματα Ford προσφέρουν Emergency Assistance μέσω του συστήματος SYNC. Σε περίπτωση ατυχήματος όπου ο αερόσακος έχει ενεργοποιηθεί ή έχει συμβεί διακοπή παροχής καυσίμου, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα συνδεδεμένο μέσω Bluetooth κινητό τηλέφωνο για να μπορούν οι επιβάτες να καλούν απευθείας  τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στη σωστή γλώσσα για την περιοχή, ενημερώνοντας για τη θέση του οχήματος.

Η Ford θα συνεχίσει τώρα αυτή τη δυνατότητα αξιοποιώντας το ενσωματωμένο modem για τη λειτουργία της υπηρεσίας eCall, που καλεί αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετά από ένα ατύχημα, επικοινωνώντας τη θέση του οχήματος και επιτρέποντας στους συμβούλους της υπηρεσίας να συμπεράνουν κατά πόσον ο οδηγός έχει τις αισθήσεις του. Η Ford θα εξακολουθήσει να προσφέρει Emergency Assistance για οχήματα μη εφοδιασμένα με FordPass Connect.