“Είναι υπερτιμημένα”. “Είναι γεμάτα με ηλεκτρονικά που είναι άχρηστα”. “Τα παλιά είναι πιο αυθεντικά”. Και εσύ θα το χεις ακούσει, θα έχεις βρεθεί σε ένα “δίλημμα”, μεταξύ παλιού και καινούριου αυτοκινήτου. Με τις τιμές να έχουν πέσει στα… Τάρταρα, αναρωτιέσαι ποιος ο λόγος να αγοράσεις ολοκαίνουριο αυτοκίνητο και να μην πάρεις ένα μεταχειρισμένο του ’97, σε τιμή- ευκαιρία, από αυτά που “δεν σπάνε- δεν χαλάνε”.
Την απάντηση τη δίνει ο Euro NCAP, ο οποίος, για τον εορτασμό των 20 χρόνων που διενεργεί crash tests, έκανε τη δική του σύγκριση. Ένα crash test με ένα Rover 100 του 1997 και ένα Honda Jazz του 2017. Ο οργανισμός, προτίμησε το μοντέλο της δεκαετίας του ’90 να έχει αερόσακο οδηγού, όντας η τελευταία έκδοση του, παρουσιασμένου το ’94, Rover 100, άρα και η πιο “πλήρης” σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ασφαλείας.
Το αποτέλεσμα, είναι μάλλον τρομακτικό. Στο Rover, όλοι οι επιβάτες θα είχαν σκοτωθεί. Στο Honda, κανείς. Πόσο δραματικά έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα από τότε;
Ο Euro NCAP εξηγεί ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο εξοπλισμός ασφαλείας ήταν είτε ανύπαρκτος, είτε “εξτρα” στα αυτοκίνητα.
Στον πρώτο γύρο των crash tests που έκανε ο φορέας, με επτά δημοφιλή supermini της εποχής, το Ford Fiesta και το Volkswagen Polo πήραν βαθμολογία τριών αστέρων από τα 4 που ήταν τότε το “άριστα”. Το Rover 100 πήρε 1 αστέρι και τα Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa και Renault Clio από δύο. Όταν παρουσιάστηκαν τα τεστ για την προστασία των πεζών, ούτε ένα μοντέλο δεν πήρε περισσότερα από 2 αστέρια. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές επιτέθηκαν τότε στα crash tests, υποστηρίζοντας ότι ήταν τόσο σκληρά που ήταν “αδύνατο” για ένα αυτοκίνητο να πετύχει βαθμολογία 3 αστέρων. Μέχρι πέντε μήνες αργότερα, όταν και το Volvo S40 έγινε το πρώτο αυτοκίνητο που πήρε βαθμολογία 4 αστέρων και σε αυτό τον τομέα. Από τότε, μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπέρ μας. Και θα αλλάξουν κι άλλο, ελπίζουμε.
Conseil : Ο Euro NCAP έχει κάνει crash tests σε 1800 αυτοκίνητο αυτή την 20ετία, βγάζοντας… ολική συνολικά 170 εκατομμύρια ευρώ.