Η Ford έφτιαξε… εργοστάσιο καιρού

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης ενός αυτοκινήτου, είναι η πίεσή του, υπό τις σκληρότερες συνθήκες. Η “λεπτομέρεια”, βέβαια, είναι ότι οι ακραίες συνθήκες, διαφέρουν. Έτσι, μπορεί οι τεχνικοί να δοκιμάζουν την αντοχή ενός μοντέλου στους πάγους της Νορβηγίας, όμως, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και στην κάψα της Σαχάρα, ή στην απόλυτη υγρασία του Αμαζονίου. 

Η Ford, για να δοκιμάζει τα μοντέλα της, αντί να… τρέχει στις άκρες του κόσμου, δημιούργησε μια νέα προηγμένη εγκατάσταση δοκιμών,η οποία θα προσομοιώνει μία τεράστια γκάμα απαιτητικών καιρικών συνθηκών – από τον αρκτικό πάγο και καύσωνα της ερήμου μέχρι την υγρασία των τροπικών δασών. Με λίγα λόγια, η αυτοκινητοβιομηχανία έφτιαξε ένα… εργοστάσιο καιρού!

Με αυτό τον τρόπο, η Κολωνία θα αποκτήσει το μεγαλύτερο υψόμετρο της Δυτικής Ευρώπης εκτοπίζοντας το Mont Blanc από τη θέση της υψηλότερης κορυφής – το Κέντρο Περιβαλλοντικών Δοκιμών της Ford είναι η πρώτη εγκατάσταση του είδους που προσομοιώνει υψόμετρο 5.200 m 

Το κέντρο θα είναι πλήρως λειτουργικό από του χρόνου και θα προσομοιώνει χιόνι, εκτυφλωτική λιακάδα και βροχή, ακραίες θερμοκρασίες από -40° C έως +55° C και υγρασία έως 95%, οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.

Εσύ δεν ήθελες να μπορείς να επιλέγεις τι καιρό θα κάνει οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου; Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα θα έχουν τώρα οι μηχανικοί της Ford με το ‘Εργοστάσιο Καιρού’ όπου θα δοκιμάζουν τα μελλοντικά οχήματα στις πιο απαιτητικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Υψόμετρα μεγαλύτερα του Mont Blanc, της υψηλότερης κορυφής των Άλπεων, ταχύτητα οχήματος και ανέμου έως 250 km/h, και χιόνι, εκτυφλωτική λιακάδα και βροχή είναι από τις συνθήκες που θα προσομοιώνονται στο προηγμένο Κέντρο Περιβαλλοντικών Δοκιμών της Ford.

Εκτός του ότι θα μετατρέψει την πεδινή Κολωνία της Γερμανίας στην περιοχή με το ‘μεγαλύτερο υψόμετρο’ της Δυτικής Ευρώπης μέσω ενός μπουτόν, αυτή η εγκατάσταση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα είναι το πιο προηγμένο κέντρο τέτοιων δοκιμών στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Θα είναι το πρώτο που θα προσομοιώνει υψόμετρα 5.200 m, θα προσφέρει ακραίες θερμοκρασίες από -40°C (τη μέση χειμερινή θερμοκρασία στην Ανατολική Σιβηρία) έως +55° C (μόλις 1,7° Κελσίου κάτω από την υψηλότερη θερμοκρασία αέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως), καθώς και υγρασία έως 95%.

«Προσφέροντας πρωτοφανείς δυνατότητες, όπως δοκιμή μεγάλου υψομέτρου και προσομοίωση ισχυρής χιονόπτωσης, το νέο κέντρο δοκιμών μας παρέχει τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τα καλύτερα οχήματα του μέλλοντος,» λέει ο αντιπρόεδρος εξέλιξης προϊόντων της Ford Ευρώπης, Joe Bakaj. «Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου που θα επιτρέπει στη Ford να προσομοιώνει αποδοτικά και επαναλαμβανόμενα τις πιο απαιτητικές περιβαλλοντικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.»

Στο κέντρο – το οποίο η Ford εκτιμά ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό από του χρόνου – οι μηχανικοί θα μπορούν να δουλεύουν πάνω σε εννέα διαφορετικά οχήματα ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άνεση, την ασφάλεια και τις λειτουργικές δυνατότητες καθώς και  την απόδοση ηλεκτρικών συστημάτων, φρενάρισμα, κλιματισμό (A/C) και ρυμούλκηση βαρέων φορτίων.

Η εγκατάσταση έχει το μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει: δύο κλιματικές αεροδυναμικές σήραγγες, ένα εργαστήριο μεγάλου υψομέτρου και τέσσερις θαλάμους δοκιμών ελεγχόμενης θερμοκρασίας, τρεις από τους οποίους επιτρέπουν τη διεξαγωγή δοκιμών υγρασίας. Επίσης θα μπορεί να δοκιμάζεται μία εκτενής γκάμα οχημάτων υψηλών επιδόσεων και σπορ μοντέλων όπως τα πασίγνωστα Focus RS, Focus ST, και Ford Mustang, σε συνθήκες υψηλής ταχύτητας του ανέμου. Και θα χρησιμοποιείται για τη δοκιμή όλων των προσθιοκίνητων (FWD), πισωκίνητων (RWD) και AWD οχημάτων.

Το δίκτυο εγκαταστάσεων δοκιμών της Ford στην Ευρώπη περιλαμβάνει επίσης το Ford Lommel Proving Grounds, στο Βέλγιο, που φιλοξενεί μία ειδική πίστα δοκιμών κακών οδοστρωμάτων, και χρησιμοποιείται για δοκιμές με πλευρικούς ανέμους, αλμυρό νερό και λάσπη. Τα οχήματα Ford υποβάλλονται τακτικά σε επίπονες δοκιμές αντοχής που, σε πραγματικές συνθήκες, αντιστοιχούν σε 5,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνουν περιοχές απαιτητικές όπως η Έρημος Mojave στις ΗΠΑ, ο Αρκτικός Κύκλος και το Αλπικό Πέρασμα Grossglockner στην Αυστρία.

Topspeed Θα θέλαμε να σας εμφανίζουμε ειδοποιήσεις για τα τελευταία νέα και ενημερώσεις.
Απορρίψτε το
Επιτρέψτε ειδοποιήσεις