What to do if you get the wrong fine for being uninsured

Mετά από έναν χρόνο -περίπου- παλινωδιών, η ώρα της… κρίσης για τα ανασφάλιστα έφτασε. Last call λοιπόν. Αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί (;) μια άτυπη παράταση ως απόψε τα μεσάνυχτα για να επικαιροποιηθεί η λίστα, περίπου 385.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, θα λάβουν τη “λυπητερή”. Όπου “λυπητερή”, τα πρόστιμα για την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων. 

The "letters" with the fines are as follows:

For two-wheelers up to 250 cc: EUR 100

For two-wheelers over 251 c.e.: EUR 150

For cars up to 1,000 c.e.: 200 euros

For cars over 1.001 c.e.: 250 euro

Based on the data of insurance companies, the number of insured vehicles reaches 6.1 million, while after the cross-check of last June, an increase in insurances by about 510 thousand was recorded, resulting in the fleet of insured vehicles to exceed 6.2 million.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν το φετινό καλοκαίρι θα υπάρχουν λάθη και… παρεξηγήσεις, όπως το προηγούμενο. Ήδη, αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων, ετοιμάζονται για… ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν στις φορολογικές αρχές ότι τους εστάλη λανθασμένα πρόστιμο. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά παρανοήσεις, όπως για παράδειγμα τους ιδιοκτήτες ΙΧ που τα έχουν αφήσει σε μάντρες εμπορίας αυτοκινήτων για να πουληθούν, αλλά δεν τα έχουν μεταβιβάσει και δεν έχουν παραδώσει πινακίδες. Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών αυτοκινήτων που μεταβίβασαν το όχημά τους αλλά δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση, τονίζεται πως η υποχρέωση ασφάλισης βαρύνει τον τελευταίο ιδιοκτήτη του οχήματος. 

However, there are also different cases, such as stolen, deleted, etc. cars and motorcycles. What happens in this case? According to the instructions of the ADEA:

In cases where your vehicle is incorrectly included in the list of uninsured vehicles, the following procedure should be followed, if applicable:

– Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

– Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

– Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

– Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.

– Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.

– Στην περίπτωση που το όχημά σας εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986, όπως ισχύουν, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής επικαιροποιημένη, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.

– Σε περίπτωση που αποκτήσατε το όχημα έως και εφτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν την διασταύρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.

– Σε περίπτωση που είστε κληρονόμος οχήματος του οποίου ο θανών είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα και αυτός απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν την διασταύρωση, δεν θα εκδοθεί παράβολο για το εν λόγω όχημα. Κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος επήλθε από τις 30/3/2018 και έπειτα και δεν δηλώθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ από τους κληρονόμους, το τυχόν παράβολο που θα εκδοθεί δύναται να ακυρωθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ μετά από αίτημα των κληρονόμων. Σημειώνεται ότι αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό Πληροφοριακό Οδηγό.

Any unused surcharges, as well as those created for vehicles excluded from the list of uninsured as mentioned above, are automatically cancelled.

George Karagiannis

Recent Posts

BMW Concept Skytop: Ένα ανοιχτό διθέσιο αυτοκίνητο για πολυτελή ταξίδια

Με την σχεδιαστική σπουδή που ακούει στο όνομα BMW Concept Skytop, το BMW Group φέρνει…

2 hours ago

Η BMW Motorrad παρουσιάζει την R20 concept

Με φόντο τη γραφική Villa d'Este στη λίμνη Κόμο, η BMW Motorrad αποκαλύπτει το τελευταίο…

4 hours ago

Ο Lee Iacocca: Ένα Σύμβολο Αμερικανικής καινοτομίας και ηγεσίας στην Αυτοκινητοβιομηχανία

Η καριέρα του Lee Iacocca είναι ένα χρονικό σημαντικών επιτευγμάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία, χαρακτηρισμένη από τολμηρή…

2 days ago

Jeep: Επιστρέφει το 2025 το εμβληματικό Cherokee

Το νέο Jeep Cherokee, θα επιστρέψει στη γκάμα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δεδομένου πως αποσύρθηκε από…

3 days ago

Volkswagen: Οι περικοπές κόστους και όχι οι δασμοί θα προστατεύσουν την Ευρώπη από τα κινεζικά EVs

Ο όμιλος Volkswagen ανέφερε ότι οι υψηλότεροι εισαγωγικοί δασμοί για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής…

3 days ago

Mustang GTD: Η Ford επισπεύδει την έλευση του συναρπαστικού μοντέλου στην Ευρώπη

Η Ford επισπεύδει την έλευση της συναρπαστικής Mustang GTD στην Ευρώπη, καθώς το εντυπωσιακό μοντέλο…

3 days ago