BMW

BMW Group: Βιωσιμότητα μέσω της Καινοτομίας 2022

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ‘Βιωσιμότητα μέσω της Καινοτομίας 2022’ (Sustainability through Innovation 2022), η εταιρεία παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα επαναστατικών τεχνολογιών, ιδεών και στρατηγικών, που αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο η καινοτόμα δύναμη και ο οραματικός τρόπος σκέψης μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για βιώσιμη κινητικότητα.

BMW

Βιωσιμότητα μέσω της Καινοτομίας
Η συνεχής βελτίωση της οδηγικής απόλαυσης και οι φιλόδοξοι στόχοι βιωσιμότητας καθορίζουν τη δράση του BMW Group στη διαμόρφωση της ατομικής κινητικότητας του μέλλοντος. Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για πρόοδο και στους δύο τομείς. Με περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας και εκτενούς τεχνολογικής εξειδίκευσης, το BMW Group ανταποκρίνεται στην πρόκληση της ανάπτυξης ελκυστικών λύσεων κινητικότητας σε αρμονία με την προστασία του κλίματος, τη διατήρηση των πόρων, την ποιότητα ζωής σε αστικά περιβάλλοντα και την κοινωνική ευθύνη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Sustainability through Innovation 2022”, η εταιρεία παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα επαναστατικών τεχνολογιών, ιδεών και στρατηγικών που αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο η καινοτόμα δύναμη και η οραματική σκέψη μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για βιώσιμη κινητικότητα.

 

Νέα κυψέλη μπαταρίας για τα μοντέλα της NEUE KLASSE

Με τα μοντέλα της NEUE KLASSE να κάνουν το ντεμπούτο τους το 2025, το BMW Group είναι έτοιμο να εισέλθει σε μία νέα εποχή για την ηλεκτροκίνηση και για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσει στρογγυλές κυψέλες μπαταρίας, βέλτιστα προσαρμοσμένες στη νέα αρχιτεκτονική που επικεντρώνεται στα πλήρως ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης. Οι καινοτόμες μπαταρίες ιόντων λιθίου για την 6η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive θα αυξήσουν την αυτονομία κατά 30% και την ταχύτητα φόρτισης κατά περίπου 20%. Θα υπάρξει επίσης μία μείωση στις εκπομπές CO2 από τη διαδικασία παραγωγής των κυψελών της μπαταρίας, ενώ τα κόστη παραγωγής για ολόκληρη την μπαταρία υψηλής τάσης θα είναι έως 50% χαμηλότερα συγκριτικά με την τρέχουσα, 5η γενιά.

Οι νέες στρογγυλές κυψέλες έχουν διάμετρο 46 mm και θα κατασκευάζονται σε δύο διαφορετικά μήκη. Ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να ενσωματωθούν ευέλικτα στο διαθέσιμο χώρο εγκατάστασης στο κάτω μέρος του οχήματος. Για να ικανοποιήσει την ζήτηση για κυψέλες μπαταριών για τη NEUE KLASSE, το BMW Group θα κατασκευάσει δύο νέα εργοστάσια κυψελών μπαταριών με συνεργάτες σε Ευρώπη, Κίνα και την περιοχή USMCA (ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδάς).

 

Το BMW EfficientDynamics υποστηρίζει τον μετασχηματισμό στην ηλεκτροκίνηση

Περισσότερη οδηγική απόλαυση, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων – αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το BMW EfficientDynamics, που οδηγεί την πρόοδο στη βιωσιμότητα μέσω της συνεχούς καινοτομίας από το 2007. Μαζί με το σύστημα μετάδοσης κίνησης, το τεχνολογικό πακέτο περιλαμβάνει ευφυή και χαμηλού βάρους κατασκευή, μειωμένη αντίσταση κύλισης και βελτιστοποιημένη αεροδυναμική: όλα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τον μετασχηματισμό στην ηλεκτροκίνηση. Τα τρέχοντα μοντέλα της BMW με αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης έχουν εντυπωσιάσει τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στα test drives, παρέχοντας εξαιρετικές τιμές κατανάλωσης ενέργειας και αυτονομίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπολείπονται ή υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία των προτύπων WLTP και EPA.

Τα μοντέλα της NEUE KLASSE θα επωφελούνται επίσης από το BMW EfficientDynamics. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μέγιστη απόδοση επηρεάζει την ανάπτυξη των νέων οχημάτων και πλατφορμών από την αρχή, όχι μόνο στη διαμόρφωση του συστήματος μετάδοσης κίνησης, αλλά και στους τομείς του σχεδιασμού και της επιλογής υλικών.

 

Στο δρόμο για μία κυκλική οικονομία και vegan επενδύσεις εσωτερικού

Στο BMW Group, σχεδιαστές, επιστήμονες υλικών και ειδικοί από άλλους κλάδους, συνεργάζονται πάνω σε βιώσιμες λύσεις για το σχεδιασμό του εσωτερικού και του εξωτερικού των οχημάτων. Η εστίαση εδώ είναι στην υπεύθυνη προμήθεια και επεξεργασία πρώτων υλών που είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένες από CO2, στη συνεχή αύξηση του ποσοστού των δευτερογενών υλικών, με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης κυκλικής οικονομίας, στις νέες διαδικασίες ανακύκλωσης, στην αυξημένη χρήση φυσικών ινών καθώς και στην αντικατάσταση των πρώτων υλών ζωικής προέλευσης.

Το BMW Group σχεδιάζει να λανσάρει τα πρώτα του οχήματα με vegan επενδύσεις εσωτερικού το 2023. Αυτό καθίσταται εφικτό κυρίως μέσω της εξέλιξης καινοτόμων υλικών με ιδιότητες τύπου δέρματος. Η αντικατάσταση του δέρματος μειώνει τις εκπομπές CO2 στη αλυσίδα αξιών για τα αντίστοιχα εξαρτήματα εσωτερικού κατά περίπου 85%.

 

Ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος ως πρώτη ύλη για εσωτερικά και εξωτερικά εξαρτήματα

Για πρώτη φορά στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα μοντέλα της NEUE KLASSE που πρόκειται να λανσαριστούν από το 2025 και μετά θα φέρουν εξαρτήματα επενδύσεων από πλαστικό των οποίων η πρώτη ύλη θα περιέχει περίπου 30% ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος και σχοινιά. Αυτά τα απόβλητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας προέρχονται κυρίως από λιμάνια ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλήξουν με τη μορφή απορριμμάτων στη θάλασσα. Για πολλά άλλα υλικά – από το ατσάλι και το αλουμίνιο μέχρι το πλαστικό, το γυαλί, και τις μπαταρίες υψηλής τάσης – νέες διαδικασίες ανακύκλωσης αναπτύσσονται και καθιερώνονται σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Μέσω της προσπάθειας και των ενεργειών του στον τομέα της κυκλικής σχεδίασης, το BMW Group στοχεύει να εξασφαλίσει ότι τα οχήματα που βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους, είναι διαθέσιμα για χρήση ως πηγή πρώτων υλικών για νέα οχήματα.

 

Βιώσιμα υλικά, νέα αισθητική: Οραματικές σχεδιαστικές φιλοσοφίες καθισμάτων

Το BMW Group παρουσιάζει επίσης οραματικές σχεδιαστικές φιλοσοφίες καθισμάτων για μελλοντικά μοντέλα BMW και MINI. Τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται χαρακτηρίζονται από φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής, πλήρη ανακυκλωσιμότητα, επαναστατική αισθητική και μία ασυμβίβαστη πολυτελή ποιότητα με εξαιρετική εμφάνιση και αίσθηση.

 

Ψηφιακά εργαλεία για μεγαλύτερη βιωσιμότητα

Η ψηφιοποίηση και οι σχετικές καινοτομίες συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη συνεχή αύξηση της βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην κατασκευή οχημάτων του BMW Group. Αυτό είναι εμφανές στο διακλαδικό δίκτυο δεδομένων Catena-X και στη δημιουργική σχεδίαση με νέες μεθόδους έχοντας τη βοήθεια υπολογιστή, για την ανάπτυξη εξαρτημάτων οχημάτων.

Η BMW AG είναι ένας από τους εμπνευστές του δικτύου συνεργατών Catena-X, το οποίο, μέσα από την καθιέρωση μιας δικτυωμένης βάσης δεδομένων, δημιουργεί επίσης το θεμέλιο για τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας και τη συνεχή μείωση των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα. Περίπου ένα χρόνο μετά το λανσάρισμά της, η συμμαχία για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εταιριών της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσιάζει τώρα τις πρώτες εφαρμογές της που είναι έτοιμες για δοκιμή στην πράξη.

 

Η επανάσταση στη NEUE KLASSE : Δημιουργικός σχεδιασμός

Στους κόλπους του BMW Group, η ψηφιοποίηση με τη μορφή της δημιουργικής σχεδίασης διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην αποδοτική και με σεβασμό στη διατήρηση των πόρων σχεδίαση, των εξαρτημάτων. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικούς αλγορίθμους, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί μπορούν να δημιουργήσουν σύνθετες γεωμετρίες εξαρτημάτων που επιτρέπουν σημαντική μείωση του βάρους, καθώς και στη χρήση υλικών, κάτι ανέφικτο με τις συμβατικές μεθόδους.

 

Διαφορετικές φιλοσοφίες για βιώσιμη αστική κινητικότητα

Για να αυξήσει τη βιωσιμότητα στη φάση χρήσης των οχημάτων του και ταυτόχρονα να προωθήσει ένα ελκυστικό μοντέλο πόλης ως χώρο διαβίωσης για τους κατοίκους της, το BMW Group εξετάζει ολόκληρο το οικοσύστημα της αστικής κινητικότητας. Πέρα από την ανάπτυξη οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων, αυτό περιλαμβάνει διαφορετικές φιλοσοφίες για τη βιώσιμη κινητικότητα σε αστικές περιοχές.