BMW i Vision AMBY

Αυτό είναι το BMW i Vision AMBY

Με το BMW i Vision AMBY, το πρώτο pedelec (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση) για αστική χρήση, το BMW Group παρουσιάζει μία οραματική λύση σε δύο τροχούς για την αστική κινητικότητα του αύριο.

BMW i Vision AMBY

Με το BMW i Vision AMBY, το πρώτο pedelec (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση) για αστική χρήση, το BMW Group παρουσιάζει μία οραματική λύση σε δύο τροχούς για την αστική κινητικότητα του αύριο. Εξωτερικά, το BMW i Vision AMBY θυμίζει e-bike, προσφέρει όμως πολύ περισσότερες δυνατότητες.

 

Είναι ένα από τα πέντε διαφορετικά πρωτότυπα οχήματα με τα οποία το BMW Group παρουσιάζει στην IAA Mobility το όραμά του για την ατομική κινητικότητα εντός και εκτός αστικού ιστού. Υπό την ομπρέλα της ηλεκτροκίνησης, ψηφιοποίησης και βιωσιμότητας, τα πέντε πρωτοποριακά πρωτότυπα δημιουργούν ένα ευέλικτο μίγμα σε δύο και τέσσερις τροχούς που, βασισμένο στις αρχές της βιωσιμότητας, απαντά ολοκληρωμένα σε ποικίλες ανάγκες κινητικότητας.

 

 • Με το BMW i Vision AMBY, το πρώτο pedelec (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση) για αστική χρήση, το BMW Group παρουσιάζει μία οραματική λύση σε δύο τροχούς για την αστική κινητικότητα του αύριο. Εξωτερικά, το BMW i Vision AMBY θυμίζει e-bike, προσφέρει όμως πολύ περισσότερες δυνατότητες.

 

 • Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης διαθέτει τρεις κατηγορίες ταχύτητας: έως 25 km/h για ποδηλατοδρόμους, έως 45 km/h για κέντρα πόλεως και έως 60 km/h για δρόμους πολλαπλών λωρίδων και εκτός αστικών περιοχών.

 

 • AMBY σημαίνει “adaptive mobility”. Τα BMW i Vision AMBY και BMW Motorrad Vision AMBY κάνουν μία αποκλειστική εμφάνιση στην IAA Mobility 2021 ως διαφορετικές ερμηνείες της βασικής φιλοσοφίας προσαρμοζόμενης αστικής κινητικότητας σε δύο τροχούς.

 

 • Το BMW i Vision AMBY έχει τη μορφή ενός pedelec υψηλών ταχυτήτων, που σημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να κάνει συνεχώς πετάλι για να επωφελείται από την υποβοήθηση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Το BMW Motorrad Vision AMBY, από την άλλη, θυμίζει περισσότερο μοτοσικλέτα, αφού εξοπλίζεται με χειρόγκαζο και μαρσπιέ τύπου μοτοσικλέτας αντί για πετάλια ποδηλάτου.

 

 • Τα προγράμματα ταχύτητας (speed modes) που διατίθενται για τον αναβάτη αποθηκεύονται στο app του smartphone τους. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει ο ίδιος τα modes, ενώ αναγνωρίζεται αυτόματα η τοποθεσία και ο τύπος του δρόμου μέσω τεχνολογίας geofencing και η σχετική ρύθμιση της μέγιστης ταχύτητας γίνεται αυτόματα.

 

 • Λόγω απουσίας ενός νομικού πλαισίου για οχήματα του είδους με ευέλικτη φιλοσοφία ταχύτητας, τα “AMBY” Vision Vehicles θα επιταχύνουν τη θέσπιση μιας τέτοιας νομοθεσίας και, κατά συνέπεια τις ανάλογες εξελίξεις.

 

 • Ως ένα δεύτερο όχημα της οικογένειας ή ως ‘σημείο’ εισόδου στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων, το BMW i Vision AMBY προσφέρει μία εξαιρετικά ποικίλη γκάμα εφαρμογών. Επεκτείνει το εύρος χρήσης ενός συμβατικού ηλεκτρικού ποδηλάτου μέσα από έξυπνες τεχνολογίες που σχετίζονται με τα τρία προγράμματα οδήγησης (riding modes).

 

 • Η σχεδίαση του BMW i Vision AMBY είναι έντονα αθλητική και ανάλαφρη οπτικά. Η μοντέρνα γεωμετρία του πλαισίου είναι ένα μίγμα αγωνιστικού ποδηλάτου και σπορ e-bike, αλλά η κάθε λεπτομέρεια δηλώνει ότι είναι ικανό για πολύ περισσότερα από ένα απλό συμβατικό ηλεκτρικό ποδήλατο.

 

 • Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο κέντρο του πλαισίου. Το ενεργειακό περιεχόμενο των 2.000 Wh επιτρέπει αυτονομία έως 300 km, ανάλογα με το riding mode. Χάρη στην τεχνολογία ταχείας φόρτισης, επαναφορτίζεται σε τρεις ώρες.

 

 • Η μετάδοση της ισχύος γίνεται με οδοντωτό ιμάντα με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, ενώ το κιβώτιο ενσωματώνεται στο σύστημα κίνησης. Ένα προηγμένο μονόμπρατσο ψαλίδι – μοναδικό για μοντέλο της BMW Motorrad – συνδέει τον πίσω τροχό με το πλαίσιο.

 

 • Η διαδρομή της ανάρτησης 120 mm μπροστά και πίσω είναι ιδανική για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός πόλης σε ταχύτητες έως 60 km/h. Οι ζάντες 27,5” εφοδιάζονται με μεγαλύτερα και φαρδύτερα ελαστικά από όσο συνήθως ώστε να διασφαλίζεται εξαιρετική άνεση και ασφάλεια ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες.

 

 • Το τιμόνι έχει σχεδιαστεί ως τμήμα του πλαισίου και αποπνέει μία ιδιαίτερα τεχνική και υψηλής ποιότητας αίσθηση. Μία λεπτή, οριζόντια φωτεινή λωρίδα LED ενσωματώνεται στο φαρδύ τιμόνι και υπογραμμίζει την προηγμένη τεχνική εμφάνιση αυτού του τμήματος του πλαισίου.

 

 • Το κάθετο πίσω φως LED ενσωματώνεται στον άξονα της σέλας. Κάτω από αυτό, μία οθόνη e-ink απεικονίζει το πρόγραμμα οδήγησης (riding mode) που χρησιμοποιείται.

 

 • Η βιωσιμότητα δε σταματά στη φιλοσοφία του οχήματος: το πλαίσιο (δευτερογενές αλουμίνιο) μαζί με τα εξαρτήματα του τιμονιού και το κάλυμμα της μπαταρίας (“floating grey polymers”) μπορούν να αναγνωρίζονται με σαφήνεια καθώς κατασκευάζονται από τα ίδια ανακυκλωμένα υλικά που συναντάμε σε εξαρτήματα του BMW i Vision Circular, που ομοίως κάνει την πρεμιέρα του στην έκθεση IAA Mobility 2021. Τα υλικά αυτά μπορούν να ανατροφοδοτούνται στον κύκλο υλικών του BMW Group πιο εύκολα μόλις το προϊόν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του.

 

 • Το smartphone λειτουργεί ως κλειδί: οι χρήστες μπορούν να προετοιμάσουν το BMW i Vision AMBY για χρήση, να φορτώσουν τις αποθηκευμένες κατηγορίες αδειών οδήγησης και να εφαρμόσουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης ‘on demand’ από ένα app. Επίσης διατίθενται και άλλες βασικές λειτουργίες και ερωτήματα κατάστασης (π.χ. το τρέχον και προγραμματισμένο επίπεδο φόρτισης), όπως με το BMW app.

 

 • Ο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος άξονας σέλας υπόκειται σε βιομετρική βελτιστοποίηση για να ταιριάζει με το προφίλ που είναι αποθηκευμένο στο app, και οι ρυθμίσεις γίνονται σύμφωνα με τα καταχωρημένα δεδομένα– όπως το ύψος και το μήκος των ποδιών του αναβάτη εσωτερικά – πριν την εκκίνηση.