Ανάλυση: Τα νέα πρότυπα εκπομπών Euro 7 και η επίδραση τους στην αγορά αυτοκινήτου 

Ποιοι επωφελούνται και ποιοι πλήττονται

Μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τους προτεινόμενους κανόνες ρύπανσης Euro 7, αντικαθιστώντας το Euro 6, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2014. Αυτό είναι σημαντικό γιατί πιθανότατα θα είναι οι τελικοί κανονισμοί για κινητήρες εσωτερικής καύσης που θεσπίζονται στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ θα απαιτεί τις πωλήσεις μόνο οχημάτων μηδενικών εκπομπών μετά το 2035.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν πολεμήσει ενάντια στους νέους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που δαπανώνται για νέα μέτρα συμμόρφωσης θα μπορούσαν καλύτερα να επενδυθούν στη μείωση του κόστους της ηλεκτροκίνησης και ότι υπάρχει μικρή ανάγκη για νέους κανόνες, επειδή το ποσοστό των πωλήσεων κινητήρων εσωτερικής καύσης θα συνεχίσει να μειώνεται  πριν από την προθεσμία του 2035 για μηδενικές εκπομπές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, χαρακτήρισε πρόσφατα το Euro 7 «εκτροπή από τον κύριο στόχο της ηλεκτροκίνησης».

 Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών των αυτοκινήτων στην Ευρώπη έχει προσθέσει ισχύ σε αυτό το επιχείρημα.  Δεν είναι σαφές εάν αυτό είχε αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι προτεινόμενοι κανόνες του Euro 7 δεν ήταν τόσο αυστηροί όσο φοβόντουσαν ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ωστόσο, σηματοδοτούν μία σαφή στροφή από το Euro 6, ιδίως ενοποιώντας τα πρότυπα για τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα σε ρύπους όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx), σκληρύνοντας στόχους για φορτηγά και λεωφορεία και θέτοντας όρια στη σκόνη των φρένων και στα σωματίδια των ελαστικών, που θα  αποτελούν την κύρια πηγή ρύπανσης από τις οδικές μεταφορές στην εποχή μηδενικών εκπομπών.

Οι κανονισμοί υπόκεινται πλέον σε επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.  Η προσδοκία είναι ότι θα τεθούν σε ισχύ για επιβατικά αυτοκίνητα και βαν τον Ιούλιο του, ενώ για φορτηγά και λεωφορεία το 2027.

Η αντίδραση στην πρόταση ήταν ανάμεικτη την περασμένη εβδομάδα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι ξεκάθαροι (και όχι τόσο ξεκάθαροι) νικητές και ηττημένοι.

Νικητές

Ποιότητα αέρα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση από λεπτά σωματίδια και NOx από την οδική κυκλοφορία ευθυνόταν για περισσότερους από 70.000 πρόωρους θανάτους το 2018, με 300.000 θανάτους από όλη την ατμοσφαιρική ρύπανση.  Οι οδικές μεταφορές αντιπροσώπευαν το 39% των επιβλαβών εκπομπών NOx εκείνο το έτος, λέει η ΕΕ.

Οι κάτοικοι των πόλεων: Πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν αυτοκίνητα, πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 47% των εκπομπών NOx στις πόλεις.  Ο περιορισμός τέτοιων ρύπων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον.  Το 2035, λέει η ΕΕ, οι κανονισμοί Euro 7 θα μειώσουν τις εκπομπές NOx επιβατικών αυτοκινήτων και βαν κατά 35% και κατά 56% για λεωφορεία και φορτηγά.  Τα σωματίδια των φρένων θα μειωθούν κατά 27 τοις εκατό.

Η βιομηχανία ελέγχου εκπομπών: Η AECC, ο εμπορικός όμιλος που ασκεί πίεση για λογαριασμό εταιρειών όπως η Johnson Matthey, η NGK και η Vitesco που παράγουν καταλύτες και φίλτρα, είχε ζητήσει μια «φιλόδοξη» πρόταση Euro 7.  Δεν το κατάλαβε απαραίτητα, αλλά οποιαδήποτε αυστηροποίηση των κανονισμών για τη ρύπανση σημαίνει περισσότερο περιεχόμενο ανά όχημα για τα μέλη του.  Η επίσημη αντίδραση από την AECC είναι ότι «χαιρέτισε» την πρόταση Euro 7 και, όπως ήταν αναμενόμενο, πίεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν τους κανόνες το συντομότερο δυνατό.  Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η αποτελεσματική απαγόρευση της ΕΕ για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035 σημαίνει ότι τα έσοδα αυτών των εταιρειών στην Ευρώπη θα μειωθούν απότομα.

Προμηθευτές φρένων και ελαστικών: Μια κεντρική υπόσχεση του Euro 7 είναι ότι θα θέσει όρια για τα σωματίδια από φρένα και ελαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Brembo και η Michelin θα είναι σε θέση να εμπορεύονται νέες τεχνολογίες με σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι υψηλότερο κόστος για  τους πελάτες τους.  Η Brembo, για παράδειγμα, λέει ότι ο δίσκος φρένων Greentive, όταν συνδυάζεται με ειδικό υλικό τριβής για τακάκια, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές σωματιδίων κατά 50%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια σκόνης φρένων για οχήματα 3,5 τόνων ή λιγότερο έχουν οριστεί σε 7 mg/km έως το 2035 και 3 mg/km στη συνέχεια.  Ωστόσο, τα όρια εκπομπών των ελαστικών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ανατροπή

Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Με την πρώτη ματιά, κάθε ρύθμιση που αυξάνει το κόστος και απαιτεί την ανάπτυξη και την πιστοποίηση νέων τεχνολογιών μοιάζει με απώλεια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.  Αλλά μόνο τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, μια αγορά που ήδη μειώνεται απότομα, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σκληρότερα πρότυπα ρύπων, οπότε σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα.  Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες απλοποιούν τις προσφορές τους για κινητήρες εσωτερικής καύσης και μειώνουν ή εξαλείφουν τους προϋπολογισμούς Ε&Α καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο.

Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν θα είναι ανώδυνοι: Μια έκθεση της Morgan Stanley διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ο Όμιλος Volkswagen, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 400 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος συμμόρφωσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων, με την Νο. 2 Stellantis στα 350 εκατομμύρια ευρώ.  Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις πωλήσεις μικρών αυτοκινήτων, οι οποίες επηρεάζονται δυσανάλογα από οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής.  Ήδη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εγκαταλείψει την κατηγορία minicar, λέγοντας ότι θα ήταν πολύ ακριβό να προστεθεί περισσότερος εξοπλισμός είτε για τη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών ρύπων στην εξάτμιση είτε για τον υβριδισμό μικρών κινητήρων.

Ηττημένοι

Βαρέα φορτηγά και λεωφορεία: Τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NOx κατά 78%, σε 90 χιλιοστόγραμμα ανά km, από 400 mg/km.  Αυτό θα οδηγήσει σε κόστος συμμόρφωσης ύψους 2.700 ευρώ ανά όχημα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Ακόμα κι αν τέτοια οχήματα κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα επιβατικά αυτοκίνητα, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, στις μπαταρίες ή και στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος μεταφοράς και αποστολής για όλα τα αγαθά.

Αγοραστές αυτοκινήτων στην ΕΕ: Οι κανονισμοί αναμένεται να προσθέσουν κατά μέσο όρο αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Ανά όχημα η αύξηση θα αγγίξει τα 304 ευρώ, για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ΕΚ σε ρυθμιστικό κόστος σε τιμές που ήδη αυξάνονται λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης του ενεργειακού κόστους και τις ελλείψεις ημιαγωγών.  Στο μεταξύ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία και η υποδομή φόρτισης EV παραμένει ένα αδύναμο σημείο.

Κινητήρες ντίζελ: Σύμφωνα με την πρόταση, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NOx κατά 25% στα 60 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόμετρο, από 80 που είναι σήμερα κάτω από το Euro 6. Οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση των προσφορών ντίζελ, μια ελκυστική επιλογή για όσους κάνουν τακτικά  ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις.  Υψηλό κόστος ή όχι, η αγορά πέφτει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, με την τάση να επιταχύνεται απότομα μετά το σκάνδαλο εξαπάτησης της VW το 2015.  Πολλές πόλεις θεσπίζουν πλέον απαγορεύσεις στα παλαιότερα ντίζελ, με σχέδια να απαγορεύσουν όλα τα μοντέλα στο μέλλον.  Τους τελευταίους μήνες, οι συνδυασμένες πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων ξεπέρασαν τις πωλήσεις ντίζελ σε πολλές αγορές.  Πριν από μια δεκαετία, οι ντίζελ αντιπροσώπευαν έως και το 70 τοις εκατό όλων των πωλήσεων σε ορισμένες χώρες.