Πώς “γιόρτασε” η Fiat την 64η επέτειο του 500

Τα φετινά γενέθλια του θρυλικού 500 συμπίπτουν με το λανσάρισμα της 3ης και αμιγώς ηλεκτρικής γενιάς του μοντέλου στο Ισραήλ, το οποίο είναι και η πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης που θα διατίθεται το νέο μοντέλο.

Με έναν… διαφορετικό τρόπο επέλεξε να γιορτάσει η Fiat την 4η Ιουλίου. Η μέρα, η οποία γιορτάζεται στις ΗΠΑ ως αυτή της Ανεξαρτησίας, για την ιταλική μάρκα αποτελεί ένα δικό της ορόσημο. Κι αυτό γιατί σηματοδοτεί την επέτειο από την πρώτη παρουσίαση του θρυλικού 500, το μακρινό 1957. Έτσι, τη φετινή 4η Ιουλίου, η Fiat επέλεξε να τη “γιορτάσει” λανσάροντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό 500 στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα του μοντέλου εκτός Ευρώπης.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος που οι εορτασμοί της δημιουργίας του θρυλικού μας μοντέλου, συμπίπτουν με ένα συμβολικό βήμα: το λανσάρισμα της τρίτης και αμιγώς ηλεκτρικής γενιάς του 500 για πρώτη φορά σε χώρα εκτός Ευρώπης, το Ισραήλ», λέει ο CEO της Fiat και CMO της Stellantis, Olivier François και συνεχίζει: «Και δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερη τοποθεσία για αυτή την ανακοίνωση από την οροφή του ιστορικού εργοστασίου μας στο Lingotto, η οποία στο παρελθόν λειτούργησε ως πίστα δοκιμών και σήμερα αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της ιστορίας και του μέλλοντος της Fiat και του 500. Εδώ σε αυτή την οροφή κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος κρεμαστός κήπο της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύει την «πράσινη» πορεία της Fiat και τις κοινές μας αξίες. Δεν είναι απλά πράσινο, αλλά πράσινο για όλους. Αυτό είναι το DNA της Fiat και αυτή είναι η δέσμευση μας.»

Σε ένα video που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, το σκηνικό περιστρέφεται γύρω από την πίστα δοκιμών του Lingotto, εργοστασίου στο οποίο κατασκευαζόταν το θρυλικό 500. Ένα σύμβολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το Lingotto, του οποίου ο πρωτοποριακός σχεδιασμός δέχθηκε το θαυμασμό ακόμα και του Le Corbusier, εξελίχθηκε από εργοστάσιο σε κέντρο πολιτισμού και σήμερα περνά σε μια νέα εποχή όπου θα αποτελέσει και ένα σύμβολο του σεβασμού προς το περιβάλλον και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Το ίδιο ισχύει και για το νέο ηλεκτρικό 500, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Fiat, που χάρη στην αυτονομία του (320χλμ. στον κύκλο WLTP), τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης (αυτονομία 50χλμ. σε μόλις 5 λεπτά) και τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας και συνδεσιμότητας, αλλά και το προσιτό κόστος (από 19.970* ευρώ με το όφελος επιδότησης του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”), προσφέρει μια βιώσιμη λύση αυτοκίνησης μηδενικών ρύπων για το ευρύ κοινό.

Η “επανάσταση” του Fiat 500

Η Fiat δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παρά με το μοντέλο που αποτελεί ορόσημο για την ίδια, αλλά και συνολικά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Στη δεκαετία του 1960, το πρώτο 500 έφερε επανάσταση κάνοντας προσιτή για όλους την αυτοκίνηση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το 500 εξελίχθηκε σε σύμβολο κουλτούρας και έγινε “πρωταγωνιστής” artistic φωτογραφιών.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να έρθει  η δεύτερη γενιά του μοντέλου, το 2007. Αλλά μας αποζημίωσε, όχι μόνο επειδή έφερε το ιταλικό στιλ και τη μόδα στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης. Αλλά και επειδή είχε “κάτι” από τη γοητεία του κλασικού 500, του προγόνου του.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, όπου το αμιγώς ηλεκτρικό 500 συνδυάζει τα παραπάνω με τη νέα εποχή της εξηλεκτρισμένης κίνησης. Μετά την κατάκτηση σειράς βραβείων, όπως τα Red Dot Award, IF Design Award και “Green Car Award”, αλλά και την εξαιρετική πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές, το νέο 500 κάνει το πρώτο βήμα για να μεταφέρει την “επανάστασή του” και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, ξεκινώντας από το Ισραήλ.