BMW

50 χρόνια στο Μέλλον με την Designworks του BMW Group

Ένα μοναδικό μοντέλο στη βιομηχανία αυτοκινήτου: η συνεργασία με πελάτες από διαφορετικούς κλάδους επιτρέπει μία εξωστρεφή προοπτική και καινοτόμες λύσεις σχεδίασης για το BMW Group

BMW

Η Designworks, το στούντιο καινοτομίας του BMW Group, γιορτάζει την 50ή της επέτειο. Η συμβουλευτική εταιρεία για τη σχεδίαση και την καινοτομία συνέβαλε καθοριστικά στη σχεδιαστική εξέλιξη της γκάμας μοντέλων BMW X, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχεδιαστική φιλοσοφία της ηλεκτρικής μάρκας BMW i και βρίσκεται πίσω από πολλά οραματικά οχήματα του BMW Group, όπως το GINA Light Visionary Model.

Με έδρες στο Λος Άντζελες, το Μόναχο και τη Σαγκάη, και πελάτες από διάφορους κλάδους, τα στούντιο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας παρέχουν σημαντικά ερεθίσματα για παγκόσμιες σχεδιαστικές τάσεις. Η Designworks ιδρύθηκε το 1972 από τον Αμερικανό βιομηχανικό σχεδιαστή Chuck Pelly σε ένα γκαράζ στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Είναι θυγατρική πλήρους ιδιοκτησίας του BMW Group από το 1995. Οι 130 δημιουργοί που απαρτίζουν την ομάδα της Designworks θεωρούν τους εαυτούς τους “Αρχιτέκτονες του μέλλοντος”.

Η συνταγή για την επιτυχία του BMW Group: το ανεξάρτητο κέντρο κερδών ολοκληρώνει περίπου τα μισά από τα σχεδόν 300 projects το χρόνο για το BMW Group, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητές του αποτελούνται από συνεργασίες με επιλεγμένους εξωτερικούς πελάτες στους τομείς της ψηφιοποίησης και της κινητικότητας. Αυτό το μοντέλο προσφέρει στο BMW Group μία εξωστρεφή προοπτική που είναι μοναδική στον κλάδο. Κανένας άλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν έχει ένα στούντιο σχεδίασης που να μπορεί να συγκριθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο με αυτό.

 

 

Άριστη τοποθέτηση για το μέλλον: «Εξαιρετική ευκαιρία για να είμαστε επιτυχημένοι»
Η μεγαλύτερη πρόκληση τα προσεχή χρόνια θα είναι ο μετασχηματισμός του BMW Group και ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα. Η Designworks θα υποστηρίξει αυτό το μετασχηματισμό και θα τον τροφοδοτήσει με ισχυρές, δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες. Ο Adrian van Hooydonk, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του BMW Group Design, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον: «Αυτή η αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον κλάδο. Θα χρειαστούμε όλη μας τη δημιουργικότητα και προηγμένη σκέψη για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Η σχέση που έχουμε με την Designworks μας προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία για να είμαστε επιτυχημένοι».

 

 

Από τη διαμόρφωση της σχεδίασης μέχρι νέες επιχειρηματικές δυνατότητες
Η Designworks εμπλέκεται σε πολλές από τις εσωτερικές εργασίες του BMW Group – από τη διαμόρφωση της σχεδίασης και την ανάπτυξη στρατηγικής μέχρι τον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών προοπτικών. Ο Holger Hampf, Επικεφαλής της Designworks, σχολιάζει: «Εργαζόμαστε πάνω σε λύσεις για περίπλοκα οικοσυστήματα όπου διασταυρώνονται: η σχεδίαση, η κινητικότητα και η τεχνολογία. Δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε την απροσδόκητη προσέγγιση σε λύση. Πρέπει να προκαλούμε το BMW Group με θετικό τρόπο, να αναπτύσσουμε ιδέες και, στην καλύτερη περίπτωση, να έχουμε απαντήσεις για ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί ακόμα».

Καθώς εργάζεται για διάφορες βιομηχανίες, η Designworks εμπλέκεται στο σχεδιασμό καθισμάτων, αεροσκαφών, υπόγειων σιδηρόδρομων, ποδηλάτων, σκαφών, σπορ ειδών, air taxis (eVTOLs), αγροτικών και δασοκομικών μηχανημάτων, ενός hyperloop και πολλών ακόμα. Η μεταφορά γνώσης και δημιουργικότητας λειτουργεί επίσης και προς την αντίθετη κατεύθυνση: Αποκτώντας γνώσεις από διαφορετικά projects με τη μητρική εταιρεία, η Designworks μπορεί να ανοίγει νέους σχεδιαστικούς ορίζοντες για τους εξωτερικούς συνεργάτες της. Η κατανόηση της premium κινητικότητας, η διαφοροποίηση μαρκών που βρίσκονται κάτω από μία εταιρική ομπρέλα και η γνώση των προκλήσεων στη διαδικασία καινοτομίας σε μεγάλες εταιρείες, είναι ισχυρά επιχειρήματα για τη συνεργασία εξωτερικών πελατών με τη θυγατρική του BMW Group.

 

 

Κεραίες στον κόσμο
Η Designworks θεωρείται από το BMW Group ένας πολύτιμος σύνδεσμος με τους ανθρώπους, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους πολύ πέρα από το αυτοκινητιστικό πλαίσιο. Ως σημαντικός μοχλός καινοτομίας, το BMW Group συνεισφέρει με τη δημιουργική δεξαμενή σκέψης του – “think tank” – σε πολλά απαιτητικά μελλοντικά projects.

Για να διασφαλίσει ότι οι ομάδες δεν θα στερέψουν ποτέ από δημιουργικές ιδέες, η Designworks καλλιεργεί μία κουλτούρα δημιουργικής τριβής. Αποδεχόμενες την τριβή ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, οι ομάδες προκαλούν συνειδητά μία δημιουργική ένταση, η οποία πρέπει να διερευνάται, να εξετάζεται και τελικά να επιλύεται. Αυτή η διαδικασία αποφέρει ένα πιο εκλεπτυσμένο δημιουργικό αποτέλεσμα, συγκριτικά με κάποια άλλη που ξεκινά αρμονικά. Οι σχεδιαστές είναι πεπεισμένοι: Σε έναν περίπλοκο κόσμο, καλύτερες και πιο ουσιαστικές λύσεις για το μέλλον προκύπτουν από αντίθετες απόψεις και θετικές εντάσεις στη δημιουργική διαδικασία.

 

 

Advanced Design : Απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί προηγουμένως
Στο τμήμα Advanced Design του BMW Group, ένα από τα καθήκοντα της Designworks είναι να εγείρει και να διερευνά ερωτήματα για το μέλλον της κινητικότητας που δεν έχουν τεθεί ακόμα. Ως εκ τούτου, οι ομάδες αναπτύσσουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε θέματα και προβλήματα που το BMW Group δεν αντιμετωπίζει ακόμα ενεργά. Πρόθεσή μας είναι να προκαλούμε – και να σκεφτόμαστε την κινητικότητα εκτός της πεπατημένης. «Η Designworks μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο επειδή παρακολουθεί συνεχώς τον παλμό της εποχής σε τρεις τοποθεσίες», όπως διατείνεται ο Adrian van Hooydonk. «Το Advanced Design μας δίνει τη δημιουργική ενέργεια που χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί».